czwartek, 7 listopada 2013

WITAMINA B12 i C



Witajcie kochani! W tym wpisie zamierzam opisać dwie kolejne witaminy (WITAMINA B12 i WITAMINA C). Wszystkich zainteresowanych zapraszam do dalszego czytania :-).

WITAMINA B12, nazywana jest witaminą nastroju, ponieważ działa antystresowo. Zapobiega anemii złośliwej, bierze udział w syntezie DNA, posiada zdolność tworzenia osłonek komórek nerwowych, uczestniczy również w przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów.

AWITAMINOZA: jej niedobór powoduje zaburzenia powstawania ciałek krwi (niedokrwistość złośliwa), zaburzenia w układzie nerwowym, pogorszenie nastroju oraz zmiany zwyrodnieniowe błony śluzowej. 

WYSTĘPOWANIE: znajduje się  w wątrobie, rybach, jajach, mleku, przetworach mlecznych oraz drobiu.

WITAMINA C, kwas askorbowy, jest zapachowa o lekko kwaśnym smaku. 

DZIAŁANIE: współdziała w biosyntezie kolagenu, przyśpiesza proces gojenia sie ran i zrastania kości, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych, podnosi odporność organizmu, ma właściwości bakteriobójcze (jedynie w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych), zapobiega paradontozie, łagodzi skutki oparzeń słonecznych, jest zmiataczem wolnych rodników.

AWITAMINOZA: zanik jędrności i elastyczności skóry, zmarszczki, kruchość naczyń krwionośnych, wolniejsze gojenie się ran, osłabienie naczyń włosowatych i powstawanie mikrowylewów w różnych narządach, bóle mięśniowe, apatia i zmęczenie, brak apetytu.

WYSTĘPOWANIE: w największych ilościach występuje w owocach dzikiej róży, natce pietruszki, porzeczce czarnej, papryce czerwonej, kiwi, owocach cytrusowych, czarnym bzie, rokitniku, żurawinach, jak również w kapuście czerwonej oraz ziemniakach. Nie występuje w surowcach typowych dla witaminy B. 

ZASTOSOWANIE: znajduje zastosowanie w kosmetykach usuwających płytkie zmarszczki, stymulujących syntezę kolagenu, chroniących przed szkodliwym działaniem promieni UV. 

Dym tytoniowy usuwa witaminę C z organizmu, tym samym następuje zmniejszenie produkcji kolagenu co oczywiście wpływa na przyśpieszenie starzenia się skóry. Także chcemy być dłużej piękni? Nie palmy papierosów :-)

PODSUMOWANIE WITAMIN W POSTACI CIEKAWOSTEK :-)

Każdy kto śledził mój blog i przeczytał wpisy o witaminach ma świadomość tego, jak ważny wpływ mają na nasze życie. Często jedząc warzywa, "odhaczamy" na naszej liście dzienne zapotrzebowanie witamin i mikroelementów, ale w jaki sposób powinniśmy spożywać warzywa czy też inne produkty, aby w pełni wykorzystać ich wartości odżywcze? Pewnie wielu z was będzie zaskoczonych, że to ma znaczenie :-) a ma ogromne.

1. Nigdy nie łączmy ogórka i pomidora (w sałatkach czy surówkach) - a dokładnie ogórka i bogate w witaminę C pokarmy. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C (którą to zawiera pomidor). Jadany osobno jest doskonałym niskokalorycznym pokarmem zawierającym witaminy i sole mineralne. Zszokowani? Ileż to z nas osób uwielbia ogórek, pomidor, cebulkę i oliwę z oliwek? :-( Czas z tym skończyć! ;-)
2. Kolejne nieciekawe połączenie to pomidor i biały ser, ponieważ narażamy się na bolesną chorobę stawów. Pojedyncze spożycie takiego zestawu nie spowoduje schorzenia, ale stosowanie takiej diety przez kilka tygodni już jest zagrożeniem.
3. Popijanie mocną herbatą ciasta drożdżowego może zwiększyć utratę witaminy B1 (Witamina B1).
4. Ryby morskie smażone na oleju słonecznikowym lub kukurydzianym może przyspieszać starzenie, a czerwone mięso popijane winem może prowadzić do anemii.
5. Natomiast spożywanie niektórych grzybów popijanych alkoholem może prowadzić do niestrawności lub poważnego zatrucia.

I to by było na tyle z "pospolitych" witamin :-)


Dziękuję bardzo za czytanie i zapraszam do kolejnych wpisów :-)
milky_tea 







*zdjęcia z internetu :-)
**pomoc: internet, notatki własne, "Chemia piękna", M. Molski.

2 komentarze:

  1. świetny wpis i porady ! O tych niekorzytnych połączeniach nie wiedziałam, dzięki na cenne informację ! Pozdrawiam :) K.K

    OdpowiedzUsuń