Witajcie kochani!
W tym wpisie zamierzam opisać dwie kolejne witaminy (WITAMINA B12 i WITAMINA C).
Wszystkich zainteresowanych zapraszam do dalszego czytania :-).
WITAMINA B12,
nazywana jest witaminą nastroju, ponieważ działa antystresowo. Zapobiega anemii
złośliwej, bierze udział w syntezie DNA, posiada zdolność tworzenia osłonek
komórek nerwowych, uczestniczy również w przemianach metabolicznych tłuszczów i
węglowodanów.
AWITAMINOZA: jej
niedobór powoduje zaburzenia powstawania ciałek krwi (niedokrwistość złośliwa),
zaburzenia w układzie nerwowym, pogorszenie nastroju oraz zmiany zwyrodnieniowe
błony śluzowej.
WYSTĘPOWANIE:
znajduje się w wątrobie, rybach, jajach,
mleku, przetworach mlecznych oraz drobiu.
WITAMINA C, kwas
askorbowy, jest zapachowa o lekko kwaśnym smaku.
DZIAŁANIE:
współdziała w biosyntezie kolagenu, przyśpiesza proces gojenia sie ran i
zrastania kości, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów
żółciowych, podnosi odporność organizmu, ma właściwości bakteriobójcze (jedynie
w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych), zapobiega
paradontozie, łagodzi skutki oparzeń słonecznych, jest zmiataczem wolnych
rodników.
AWITAMINOZA:
zanik jędrności i elastyczności skóry, zmarszczki, kruchość naczyń
krwionośnych, wolniejsze gojenie się ran, osłabienie naczyń włosowatych i
powstawanie mikrowylewów w różnych narządach, bóle mięśniowe, apatia i
zmęczenie, brak apetytu.
WYSTĘPOWANIE: w
największych ilościach występuje w owocach dzikiej róży, natce pietruszki,
porzeczce czarnej, papryce czerwonej, kiwi, owocach cytrusowych, czarnym bzie,
rokitniku, żurawinach, jak również w kapuście czerwonej oraz ziemniakach. Nie
występuje w surowcach typowych dla witaminy B.
ZASTOSOWANIE:
znajduje zastosowanie w kosmetykach usuwających płytkie zmarszczki,
stymulujących syntezę kolagenu, chroniących przed szkodliwym działaniem
promieni UV.
Dym tytoniowy
usuwa witaminę C z organizmu, tym samym następuje zmniejszenie produkcji
kolagenu co oczywiście wpływa na przyśpieszenie starzenia się skóry. Także chcemy być dłużej piękni? Nie palmy papierosów :-)
PODSUMOWANIE WITAMIN
W POSTACI CIEKAWOSTEK :-)
Każdy kto śledził
mój blog i przeczytał wpisy o witaminach ma świadomość tego, jak ważny wpływ
mają na nasze życie. Często jedząc warzywa, "odhaczamy" na naszej
liście dzienne zapotrzebowanie witamin i mikroelementów, ale w jaki sposób
powinniśmy spożywać warzywa czy też inne produkty, aby w pełni wykorzystać ich
wartości odżywcze? Pewnie wielu z was będzie zaskoczonych, że to ma znaczenie
:-) a ma ogromne.
1. Nigdy nie łączmy
ogórka i pomidora (w sałatkach czy surówkach) - a dokładnie ogórka i bogate w
witaminę C pokarmy. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C
(którą to zawiera pomidor). Jadany osobno jest doskonałym niskokalorycznym
pokarmem zawierającym witaminy i sole mineralne. Zszokowani? Ileż to z nas osób
uwielbia ogórek, pomidor, cebulkę i oliwę z oliwek? :-( Czas z tym skończyć!
;-)
2. Kolejne
nieciekawe połączenie to pomidor i biały ser, ponieważ narażamy się na bolesną
chorobę stawów. Pojedyncze spożycie takiego zestawu nie spowoduje schorzenia,
ale stosowanie takiej diety przez kilka tygodni już jest zagrożeniem.
3. Popijanie
mocną herbatą ciasta drożdżowego może zwiększyć utratę witaminy B1 (Witamina B1).
4. Ryby morskie
smażone na oleju słonecznikowym lub kukurydzianym może przyspieszać starzenie,
a czerwone mięso popijane winem może prowadzić do anemii.
5. Natomiast spożywanie
niektórych grzybów popijanych alkoholem może prowadzić do niestrawności lub
poważnego zatrucia.
I to by było na tyle z "pospolitych" witamin :-)
Dziękuję bardzo za czytanie i zapraszam do kolejnych wpisów :-)
milky_tea
*zdjęcia z internetu :-)
**pomoc: internet, notatki własne, "Chemia piękna", M. Molski.
świetny wpis i porady ! O tych niekorzytnych połączeniach nie wiedziałam, dzięki na cenne informację ! Pozdrawiam :) K.K
OdpowiedzUsuńProszę bardzo! :))
OdpowiedzUsuń