piątek, 23 sierpnia 2013

WINO :)







W związku z tym, iż zbliża się weekend :) chciałabym opisać wpływ wina na nasz organizm :)

Czy wiecie, że wino już od starożytnych czasów określane było mianem "Eliksiru życia"? Również od starożytności było stosowane do leczenia źle gojących się ran i miejscowych stanów zapalnych ze względu na działanie bakteriostatyczne, ściągające i przeciwkrwotoczne. 

Wpływ wina gronowego (zwłaszcza czerwonego i w umiarkowanych ilościach :) ) na nasz organizm na podstawie współczesnych badań:

*ochrona przed kamicą nerkową i żółciową, zmniejszenie ryzyka powstawania kamieni nerkowych
*polepszenie sprawności umysłu i pobudzenie wyobraźni, działanie rozluźniające i tonizujące na układ nerwowy
*przeciwdziałanie miażdżycy, zmniejszenie ryzyka zawału serca i udaru mózgu
*pozytywny wpływ na układ trawienny
*pobudzona praca trzustki, nadnerczy, tarczycy i gruczołów płciowych, co powoduje wzrost aktywności i energii życiowej
*lepsze wchłanianie witaminy B12 (czerwone wino jest wskazane w leczeniu anemii i niewydolności układu pokarmowego)
*stymulowanie działanie tzw. przeciwutleniaczy, co wpływa na spowolnienie procesu starzenia się organizmu i ochronę przez rozwojem nowotworów
*zapobieganie odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń wieńcowych i mózgowych
*zawarty w winie kwas salicylowy przeciwdziała agregacji płytek krwi i w konsekwencji tworzeniu się zakrzepów.



W winie, skórce oraz pestkach winogron wykryto substację zwana resweratrol, który ma działanie przeciwnowotworowe oraz zmniejsza zapadalność na chorobę wieńcową, miażdżycę i chorobę niedokrwienną serca. Co jeszcze znajduje się w winie? Znajdziemy tam potas, magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo oraz śladowe ilości cynku, miedzi i selenu. Jeśli chodzi o witaminy to: A, B1, B2, B12, C, H, PP, kwas foliowy oraz flawonoidy, antocyjany(naturalne barwniki pochodzenia roślinnego), leukoantocyjany i katechiny.

Czy wiecie, że mieszkańcy Francji rzadziej zapadają na chorobę wieńcową serca w porównaniu do mieszkańców Anglii, mimo tego iż obie nacje mają porównywalną ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w swojej diecie?

Wykorzystanie wina w celach leczniczych związane jest ze spożywaniem alkoholu etylowego. Dawka, której nie należy przekraczać na dobę wynosi 60-70g czystego etanolu dla mężczyzn i 30-40g dla kobiet. Jeśli mowa o lekkim winie stołowym to: mężczyźni 0,6-0,7 l, a kobiety 0,3-0,4. Niestety nie każde wino ma taki cudowny wpływ. Badania wykazały, że w tanich winach jest znaczna ilość konserwantów, toksycznych metali ciężkich oraz pestycydów. Dlatego zaleca się winko wyprodukowane metodami tradycyjnymi z winogron pochodzenia ekologicznego. 

 
Ciekawostka :)
Kilka lat temu francuscy naukowcy postanowlii podjąć się badań dotyczących właśnie wina oraz substancji w nim aktywnej (resweratrol). Biorąc pod uwagę niesamowity wpływ tegoż eliksiru młodości na nasz organizm, ale również wiążącego się ryzyka z piciem alkoholu, stworzono napój "winopodobny", ale bezalkoholowy i testowano aktywność resweratrolu. Badania wykazały, że substancja ta zostaje aktywna tylko w obecności alkoholu :). 

Więc na co czekacie? :)  

Dziękuję za odwiedziny
milky_tea


*zdjęcia zaczerpnięte z internetu
**źródło do stworzenia wpisu książka "Chemia piękna" Marcina Molskiego oraz notatki własne

2 komentarze:

  1. :) świetny wpis! Jest kilka spraw które mnie interesują i nie potrafię znaleźć konkretnej odpowiedzi. Chodzi mi o peeling. Czy mogłabyś kiedyś dodać wpis dotyczący peelingu? Bardzo by mi to pomogło. Nie wiem czy używać tego z drobinkami czy nie a dodam że mam 30lat :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej specjalnie na życzenie dodałam coś o peelingach ;). A wracając do peelingów z drobinakmi to należy je stosować bardzo rozważnie, ponieważ mogą nieźle zajechać skóre ;p

    OdpowiedzUsuń