W tematykę
witamin chciałabym wplątać baaaardzo ważny składnik naszej diety, a mianowice
POMIDOR :-). Jako że kończy się okres "pomidorowania" :) proponuję
poczytać o wspaniałych wartościach jakże zwyczajnego pomidorka :).
Na początek kilka
ciekawostek, o tym jak, gdzie i kiedy ;)
Ojczyzną pomidora
jest Ameryka Południowa (Ekwador, Peru), jako warzywo uprawne znany był już w V
w.p.n.e. Dla Włochów (pozdrawiam siostrę Kasiulę i jej wspaniałą rodzinkę :) )jest
to złote jabłko, a dla Francuzów jabłko
miłości. W zielonych częściach rośliny oraz niedojrzałych owocach zawiera
truciznę (tomatydę i tomatydynę). Jedynym sposobem na pozbycie się toksycznych
związków jest całkowite, naturalne dojrzewanie. Zbiór powinien odbywać się w
rękawicach, a po zerwaniu owoców powinno się wymyć ręce (pomidory mogą
wywoływać alergie).
W lecznictwie i
kosmetyce największe zastosowanie mają swieże pomidory, sok oraz ekstrakt z
substancji aktywnych, a najcenniejszy z nich to LIKOPEN (czerwony barwnik).
Badania naukowe wykazały, iż jest on zmiataczem wolnych rodników (działanie
silniejsze niż beta-karoten, którego działanie opisałam kilka wpisów wcześniej
:) ), który opóźnia procesy starzenia (kanapeczkę z serkiem i pomidorkiem? :P).
Stwierdzono, iż
substancja ta (likopen) chroni przed rakiem płuc, schorzeniami przewodu
pokarmowego i prostaty oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Stwierdzono, że w krajach gdzie spożycie
pomidorów lub przetworów pomidorowych jest większe występuje zmniejszone ryzyko
rozwoju niektórych nowotworów prostaty, płuc, i przewodu pokarmowego.
CIEKAWOSTKA :):
faktem jest, że związek jest lepiej absorbowany z przetworów pomidorowych
(soki, sosy, zupy, pasty, keczupy) aniżeli z surowca nieprzetworzonego.
Pomidor zawiera
oczywiście jeszcze wiele innych istotnych substancji, aminokwasy, enzymy, kwasy
organiczne, fenolokwasy, kwasy tłuszczowe, cukry, mikro- i makroelementy
(miedź, potas, który wpływa korzystnie na pracę serca, sód, fosfor itd.).
Pektyny, które są obecne również w pomidorze, wpływają na obniżenie
cholesterolu we krwi. Osoby z nadkwasotą żołądka i gośćcem stawowym nie powinny
spożywać pomidorów oraz stosować ich substancji aktywnych.
W kosmetyce
stosuje się je do sporządzania maseczek i toników do pielęgnacji cery tłustej,
zanieczyszczonej i szarej (cery palacza np. ).
PRZEPIS NA
MASECZKĘ:
2 świeże pomidory
sok z cytryny
1-2 łyżeczki
jogurty naturalnego
Pomidory myjemy i
zgniatamy, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Papkę nakładamy na twarz.
Zmywamy delikatnie maseczkę, a twarz przemywamy letnią przegotowaną wodą.
Sok z pomidorów
można stosować do regeneracji skóry rąk.
Mam nadzieję, że
większość z was kupi następnym razem kilka sztuk więcej pomidorosów i zrobi
sobie pyszną maseczkę :-).
A może wy macie jakieś przepisy na posiłki z pomidorami? :))))
Dziękuję za odwiedziny
*zdjęcia z internetu
**wpis z pomocą notatek własnych, internetu oraz książki Marcina Molskiego "Chemia piękna"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz