Po długiej
przerwie dochodzimy do WITAMINY B2, tzw. ryboflawina.
DZIAŁANIE:
odgrywa bardzo ważna rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku, współdziała w
prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, współuczestniczy z witaminą A, w
prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu
pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych oraz skóry.
AWITAMINOZA:
upośledzenie widzenia, nadwrażliwość na światło, zmiany w rogówce oka,
pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu,
stany zapalne skóry i języka, pękanie kącików ust, zmiany łojotokowe skóry
twarzy, zaczerwienienie powiek oraz zmarszczki.
WYSTĘPOWANIE:
witamina ta występuje w produktach, które większość z nas używa praktycznie
codziennie, a mianowicie, drożdże, mleko, sery, wątroba, zboża, jajka, warzywa
oraz owoce.
ZASTOSOWANIE: w
preparatach do pielęgnacji cery trądzikowej, jamy ustnej i włosów.
WITAMINA B3, witamina
PP, niacyna. Należy ona do najbardziej trwałych witamin.
DZIAŁANIE:
rozszerza naczynia krwionośne, uczestniczy w regulacji poziomu cholesterolu w
organizmie, przepływu krwi w naczyniach, współdziała również w syntezie
hormonów płciowych oraz uczestniczy w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry.
AWITAMINOZA:
dysfunkcje układu trawiennego (biegunki, spadek masy ciała, osłabienie),
zakłócenia w funkcjonowaniu układu nerwowego (bezsenność, zawroty głowy, bóle
głowy, zapalenie nerwów, zaburzenia pamięci i stany rozstroju nerwowego),
szorstkość i zaczerwienienie skóry.
WYSTĘPOWANIE: drożdże,
wątroba, śledzie, warzywa (szczególnie fasola), owoce, orzechy, jaja, mleko,
czarne porzeczki, poziomki, żurawiny, owoce dzikiej róży, liście szałwii.
ZASTOSOWANIE: w
kosmetykach do pielęgnacji skóry ze skłonnościami do dermatoz oraz w
preparatach przeciw wypadaniu włosów.
Dziękuję za odwiedziny :)
milky_tea
*zdjęcia zaczerpnięte z internetu
**we wpisie wykorzystane notatnki własne, "Chemia piękna"
Marcina Molskiego oraz internet :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz